0 artikelen € 0,00

Tips en
weetjes

5 februari 2015
Er zijn regelmatig discussies over de vraag of veganistisch / vegetarisch hondenvoer gezond is voor huisdieren. Leidt vegetarisch hondenvoer niet tot voedingstekorten? Vegetarische of veganistische baasjes zijn vaak van mening dat een vleesvrij dieet voor honden geschikt is of zelfs gezond. Zij betogen dat honden alleseters zijn en kunnen daarom afzien van vlees en andere dierlijke producten.
Vegetarisch hondenvoer gezond? topic pic
Vegetarisch hondenvoer of toch liever vers vlees? – Bron: Shutterstock / Robert Neumann

Welke voeding is gezond voor de hond?

Honden kunnen prima leven - in tegenstelling tot bijvoorbeeld katten - met andere voedingsmiddelen dan vlees. Men moet de voedingsbehoefte van huisdieren echter niet vergelijken met dat van de mens. Plantaardig voedsel kan prima voorgeschoteld worden bij honden, maar biedt vaak onvoldoende essentiële aminozuren, die honden hard nodig hebben. Veel dierenartsen raden voedingssupplementen aan wanneer baasjes vegetarisch hondenvoer gebruiken, zodat de hond alsnog alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Vegetarisch hondenvoer: hoe voedingstekort te voorkomen

De ideale voeding is een evenwichtige verdeling van groenten, koolhydraten en vlees of vis. Deze complete voeding wordt in veel variaties aangeboden. Maar sommige baasjes van honden en katten vinden het belanrijk dat hun viervoeter hondenvoer eet zonder dierlijke bijproducten.
Echter is het niet zo dat hondenvoer zonder vlees automatisch ongezond is voor het huisdier of de hond meer kans heeft op ziekten. Het is ingewikkeld en brengt een aantal risico's met zich mee. Wie zijn huisdier veganistisch voer wilt geven om etische redenen, moet veel aandacht besteden aan de voedingsbehoefte van zijn hond of kat. Het is verstandig om dit bespreken met jouw dierenarts of neem contact met ons op, mocht je vegetarisch honden- of kattenvoer overwegen. Wij en de dierenarts kunnen jou persoonlijk vertellen wat jouw huisdier nodig heeft en in welke hoeveelheid. Het is ook belangrijk dat honden regelmatig gecontroleerd worden dat ze de juiste hoeveelheid aan voedingsstoffen binnenkrijgen, wanneer ze veganistische voeding eten.
Terug naar boven