0 artikelen € 0,00

Tips en
weetjes

5 februari 2015
Volgens de Chartered Society of Physiotherapy (vertegenwoordigen de belangen van dieren), geven baasjes hun hond of kat intens veel liefde en aandacht. Eigenaren kunnen vaak geen nee zeggen als hun hond of kat met smekende ogen bedelen om voedsel. Dit is een van de oorzaken waarom obesitas is toegenomen in de laatste drie jaren, dus hier een paar tips om jouw hond of kat gezond te houden.
5 tips voor een gezonde hond en kat! topic pic
De perfecte vorm
Een gezond huisdier heeft een duidelijk gedefinieerde taille, met niet meer dan 0,64 centimeter zichtbaar vet over de ribbenkast. Baasjes moeten de advieswijzer van het hondenvoer goed volgen. Wanneer je een traktatie geeft aan jouw huisdier is het van belang dat het gezond is en past binnen de voedingsbehoefte van de hond of kat. Afgestemde hondenvoeding speelt bij de perfecte vorm een belangrijke rol. Honden die bijvoorbeeld dagelijks veel bewegen hebben behoefte aan extra eiwitten en gezonde vetten (voeding met hoge energiewaarde), voor extra energie.

Spelen is belangrijk
In plaats van het continue geven van lekkernijen / snacks, moeten baasjes samen tijd doorbrengen met de hond of kat. Door meer te spelen met jouw huisdier, gaat jouw hond of kat deze activiteiten meer waarderen dan eten. Actief spelen moet dus worden aangemoedigd! Katten springen graag achter een wollen bal aan en honden spelen graag spelletjes waarbij ze moeten zoeken naar een speeltje of (caloriearme) snack, zoals een plakje hondenworst of vleeskuipje.

Wandelen doet wonderen
Alle huisdieren hebben behoefte aan lichaamsbeweging, alle honden en katten. Voor honden zijn korte wandelingen een uitstekende manier om overtollig kilo’s kwijt te raken. Ook blijven de baasjes in vorm! Baasjes met honden moeten streven naar een minimum van 30 minuten per dag. Deze 30 minuten kunnen worden gesplitst in twee of drie wandelingen, wanneer de hond last heeft van kwaaltjes of gezondheidsproblemen. Bij honden met gezondheidsproblemen is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen, voordat er een nieuwe oefening/activiteit in de planning staat.

Eenvoudige oefeningen
Het maken van lange wandelingen alleen is niet altijd voldoende. Om de hond in topconditie te houden zijn er enkele simpele oefeningen. Om de coördinatie van de hond te verbeteren is het goed om een speeltje te gebruiken en deze langzaam van links naar rechts te bewegen. De hond zal ook langzaam van links naar rechts draaien met het hoofd, terwijl hij/zij stilstaat. Uiteraard heeft de viervoeter na enkele keren het speeltje weer verdiend.

Om de balans van jouw hond te stimuleren is het goed om de hond op drie poten te laten staan. Nadat jouw hond bijvoorbeeld vieze poten heeft gekregen na het buitenspelen, is het goed om steeds één poot op te pakken en af te drogen. Beide oefeningen kunnen elke dag herhaald worden.

Minstens zo belangrijk voor een hond is het ontwikkelen van zijn geestelijke vermogens. Het zoeken naar oplossingen of het overwinnen van problemen stimuleert het geestelijke gezondheid van de hond. Net als bij mensen neemt het geheugen en leervermogen van honden af met leeftijd. 'Brain games' zijn daarom niet alleen leuk voor honden maar vooral goed tegen veroudering, het versterkt de band tussen hond en baas en verhoogt zijn adaptieve intelligentie. Ook niet onbelangrijk, een hond is eerder moe na een uur mentale stimulatie dan een uur doelloos heen en weer rennen. Hier zijn een paar leuke mentale hondenspelletjes om mee te beginnen!

Krijg deskundig advies
Als jij meer wilt weten over de het optimale gewicht van jouw hond of kat, is het raadzaam om contact op te nemen met jouw dierenarts of neem contact op met de specialisten van Jarco, info@jarco.nl. Zo weet jij precies de voedingsbehoefte van jouw huisdier en ontvang jij een passend voedingsadvies.
Terug naar boven