0 artikelen € 0,00

Tips en
weetjes

5 februari 2015
De hersenen van honden reageren vermoedelijk op dezelfde manier op gesproken taal als het menselijk brein, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Hond luistert op zelfde manier naar taal als mens topic pic
Honden verwerken de betekenis van commando's met hun linkerhersenhelft, maar nemen de emoties van gesproken boodschappen vooral op met de rechterhelft van hun brein. Net als mensen lijken ze betekenisvolle klanken dus onmiddellijk te herkennen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Sussex in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Hersenhelften

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door honden te confronteren met gesproken commando's. Het geluid kwam uit luidsprekers die tegenover de dieren waren opgesteld. De onderzoekers noteerden ze steeds in welke richting de dieren hun hoofd draaiden.

Op die manier bepaalden ze welke hersenhelft vermoedelijk het meest actief was bij de viervoeters. "De input uit elk oor wordt uitgezonden naar de tegenovergesteld hersenhelft", verklaart onderzoekster Victoria Radcliffe op Discovery News. "Als één hersenhelft meer gespecialiseerd is in het verwerken van bepaalde informatie, dan wordt dus vooral de input uit het tegenovergesteld oor gebruikt."


Rechts

Als de dieren monotone opnames kregen te horen met betekenisvolle woorden, draaiden ze hun hoofd vaak naar rechts. Dat is volgens wetenschappers een teken dat de linkerhersenhelft actief is.

Wanneer de honden boodschappen te horen kregen met gebrabbel zonder betekenis dat op emotionele toon werd uitgesproken, draaiden ze hun hoofd vaker naar links. Dat zou dus betekenen dat bij het horen van emotionele klanken hun rechterhersenhelft vooral actief was.


Betekenis

Ook bij mensen worden emotionele klanken verwerkt door de rechterhersenhelft en betekenisvolle woorden door de linkerzijde van het brein. De vergelijkbare reactie in de hersenen van mensen en honden bewijst volgens de wetenschappers alleen dat de viervoeters betekenisvolle klanken herkennen.

De ontdekking zegt niets over de mate waarin de dieren menselijke spraak kunnen verstaan. "We kunnen op basis van deze studie niet zeggen in hoeverre honden de informatie in spraak ook echt begrijpen. Maar wel dat de componenten van spraak net als bij mensen in verschillende delen van het brein worden verwerkt", aldus Radcliffe.

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis
Terug naar boven